Lembas-recept
Lembas
Elfský chlieb
Vo svete J.R.R. Tolkiena je lembas tiež známy ako cestovný chlieb, špeciálne jedlo pripravované Elfmi. Je výhradnou výsadou elfských kráľovien pripravovať ho. Pečivo je veľmi výživné a ostáva čerstvé po celé mesiace, ak ostáva zabalené do lístia Mallornu.
Slúži pre potreby cestovateľov, je výborný na dlhé cesty. Lembas je zvyčajne hnedej farby na bokoch, ku stredu je farba do zlata. Tajomstvo lembasu je chránené elfmi a tí sa s týmto pokrmom delia s inými rasami len vo veľmi zriedkavých prípadoch. Ako mnoho iných vecí aj lembas odpudzuje tvory Zla.
Traduje sa, že prvýkrát upiekla lembas elfská kráľovná Melian, ešte v prvom veku sveta a po nej tajomstvo výroby prešlo na Galadriel.
Recept na lembas
- 3 lyžice masla
- 1 vajíčko (zvlášť žĺtok a zvlášť bielok)
- 8 lyžíc cukru
- 1 vanilkový cukor
- 12 lyžic múky
- 1 lyžička škorice
Zmiešame opatrne všetky prísady (okrem bielka) v mise a dokonale prehnetieme až dostaneme hutné cesto. Múku a vajíčka pridávame postupne. Cesto necháme na hodinku uležat v chladničke a pripravíme si valček, nôž a cesto vyváľame valčekom a narežeme na koliečka asi 1 cm silné.
Pre hrubší lembas stačí cesto vyvaľkať na hrúbku asi ako na pizzu. Takto pripravené lembasy potrieme bielkom a pečieme uprostred trúby (vyhriatej na 175 °C) asi 20 minút pokiaľ nechytia zlatú až svetlo-hnedú farbu.
Lembas vedela rbiť aj Biela pani Galadriel. To ona ho dala aj s inými darmi Deviatim pútnikom.
text prebratí z : http://ardapedia.panprstenov.com/wiki/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka